روش لوباخ برای سوادآموزی

فرآیند باسواد شدن هر کودک، فرآیندی منحصربه‌فرد است و هیچ دو نفری مسیر کاملاً یکسانی را برای باسواد شدن طی نمی‌کنند. با این حال، بعضی از روش‌های آموزش سواد هستند که برای خیلی از افراد کارآمدند. یکی از این روش‌ها، روش لوباخ نام دارد. در این پست، این روش را معرفی می‌کنیم و راهکارهایی برای به کار بستن آن برای آموزش سواد به فرزندتان پیشنهاد می‌دهیم.

اگر به موضوع سواد خواندن و نوشتن علاقمندید، به این پست هم سری بزنید: لینک

 

روش لوباخ چیست؟

این دو روش آموزش الفبا را در نظر بگیرید:

  • آموزش مستقیم شکل حروف الفبا و شیوه‌ی تلفظ آن‌ها
  • آموزش حروف الفبا به کمک تصویر کلمه‌هایی که با آن حرف شروع می‌شوند.

در روش لوباخ، این دو روش با یکدیگر ترکیب می‌شوند؛ یعنی حروف الفبا به شکل کلمه‌هایی تصویر می‌شوند که با آن حرف شروع شده باشند.

 

چرا روش لوباخ کارآمد است؟

در روش لوباخ، «شبکه‌های تداعی» مبنای یادگیری قرار می‌گیرند. در حالی که در روش‌های قدیمی‌تر، «تکرار» مبنای یادگیری بود. این مسئله باعث کارآمدی بالاتر روش لوباخ شده است.

فرانک لوباخ، مبدع این روش، بیش از چهل سال از عمر خود را در راه سوادآموزی در کشورهای مختلف طی کرده بود. او باور داشت که سواد خواندن و نوشتن باعث توانمندسازی افراد و غنی کردن زندگی آن‌ها می‌شود. لوباخ با ابداع این روش، به ده‌ها میلیون نفر کمک کرد تا باسواد شوند.

هرچند لوباخ این روش را برای آموزش بزرگسالان بی‌سواد به کار می‌بست، امروزه از روش او برای آموزش کودکان و همچنین آموزش زبان‌های خارجی نیز استفاده می‌شود.

 

چطور از روش لوباخ در سوادآموزی استفاده کنیم؟

ما در همدرس همواره تلاش می‌کنیم علایق شخصی بچه‌ها را در طراحی آموزشی در نظر بگیریم. روش لوباخ پتانسیل زیادی برای شخصی‌سازی دارد و به همین خاطر، طیف متنوعی از کودکان را جذب می‌کند. اگر کودکی به حیوانات علاقمند باشد، می‌توانیم حروف الفبا را به کمک شکل حیوانات به او یاد بدهیم؛ اگر خوراکی و آشپزی را دوست داشته باشد، به شکل خوراکی‌ها.

شما می‌توانید برای به کار بردن روش لوباخ در سوادآموزی از تصویرسازی‌های آماده‌ای که در این منابع هست استفاده کنید:

وبسایت آموزک

بستۀ الفباورزی با کاکا‌کلاغه

 

یا اینکه خودتان، طبق علایق فرزندتان، برای حروف الفبا تصویرسازی کنید و حتی بعد از یادگیری هر حرف، از خود او برای تصویرسازی کمک بگیرید. ترکیبی از هنر و خلاقیت، الفبا، و هر موضوع دیگری که فرزند شما را سر ذوق می‌آورد!

 

فرزندتون به حیوانات علاقه داره؟ آ رو به شکل آهو بهش نشون بدید، ب رو به شکل بلبل، پ رو به شکل پلنگ!

عاشق خوراکی و آشپزیه؟ حرف آ میشه شبیه آش، ب شبیه بادام، پ شبیه پسته!

پست های مرتبط

مطالعه این پست ها رو از دست ندین!

همه‌ی بازی‌های رومیزی که می‌توانید در کلاس فارسی و نگارش از آن‌ها استفاده کنید! (فهرست جامع بازی‌های رومیزی – آخرین به‌روزرسانی: اسفند ۱۴۰۲)

در این پست خواهید خواند: چند نکته‌ی مهم قبل از معرفی بازی‌ها:بازی‌های مناسب برای پرورش مهارت‌های چهارگانه‌ی زبانی در کلاس…

بیشتر بخوانید

بازی و یادگیری: دو راه برای آوردن بازی‌ها به کلاس درس

در این پست خواهید خواند: بازی‌وارسازی یا گیمیفیکیشن (Gamification) چیست؟مزایای بازی‌وارسازی:چالش های بازی‌وارسازی:یادگیری مبتنی بر بازی چیست؟مزایای یادگیری مبتنی بر…

بیشتر بخوانید

چگونه با مداد نوشتن را به کودکان آموزش دهیم؟ (و چرا خط کودک مهم است)

در این پست خواهید خواند: نحوه آموزش نوشتن با مداد (دست‌خط)گرفتن مدادشکل حروفخوانایی دست‌خطسرعت نوشتن فناوری یک واقعیت غیرقابل انکار…

بیشتر بخوانید

نظرات

سوالات و نظراتتون رو با ما به اشتراک بذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *